Nutariau parašyti apie tai kaip aš kepu citrinų pyragą. Pilni internetai jo recepto (o tiksliau “Pragaro virtuvė“), bet vis tiek parašysiu kaip jį dariau.
Taigi, imam 175 g miltų, 100 g sviesto, šaukštą cukraus pudros, vieną trynį ir vieną šaukštą vandens. Jamam tą tešlą ir tiesiam į formą su kraštais:
Tą daiktą subadome šakute (kad neišsipūstų), dedame į 180 laipsnių (pagal Celsijų) įkaitintą orkaitę ir pakepam ten tai 20 minučių.
Kol kepa tas daiktas, pasiruošiame įdarą: kondensuoto pieno skarbonkė (380 g berods), įtarkuojame vienos arba dviejų citrinų žievelių, įdedam tris trynius ir įpilam ką tik spaustų citrinos sulčių (~200 ml):
Tą mišinį pilame į iškepusią ir atvėsusią formą, o ant viršų papuošiame morengu iš tų visų baltymų, nuo kurių turėjome trynių. Morengas, tai baltymai plakti su cukrumi ir pakepti. Cukraus į keturis baltymus dėjau ~70 ml. Pyragą dedame į orkaitę (180 laipsnių) ir ans per ~15+ minučių iškepa. Tai va toks rezultatas gavosi:
Nu žinokit, skonis jo puikus! Trapus (beveik birus) padas + rūgščiai saldus įdaras ir oriniai morengai susprogsta burnoje išskirdami nemažą kiekį endorfinų. Tiesa, receptoriai skonio yra iš karto užmušami, nes skonis itin stiprus (citrinų rūgštelė ir ypatingai žievelių aitrumas).
Atnaujinimas. O čia kitas bandymas, kur viską-viską pats dariau:
Nu ir negražios tavo letenos 😐
Aha, kažkokios patinę.
Šiaip jos gražesnės būna. Nu rimtai kaip patinę… Gal nuo to vyno?
Ne nuo TO vyno. Nuo per mažo kiekio vyno. Kai visas ištinsti, tai norma- niekas ir nesupranta, o kai ištinsta tik atskiras organas*- iš karto pastebima.
*Apie rankas aš.
O gal ir negražios tos mano rankos. Ypač stambiu planu. Niekad į tai neatkreipdavau dėmesio :/
ohoho kaip skaniai atrodo. Reiks bandyt, bo jau labai paprastai nupasakojai.
Žinoma bandyk. Labai skanus. Paskui kiek dar pasiskaičiau apie tą daiktą, tai panašu, jog čia receptas iš desperatiškų namų šeimininkių, tos kur ten gamina visiems labai skaniai.
Ten pas Pragaro virtuvę (nuoroda straipsnio viršuje). Kiek supratau iš komentarų tenais ir kaip pačiam sekėsi, tai sunkiausia yra su morengu. Jei per kietas bus -- nebus tokio pojūčio kad sprogsta skonis burnoje, o jei perminkštas -- jis suirs dar bandant atsipjauti, bei lips prie peilio. Žodžiu morengas sudėtingiausia ten. Visa kita itin paprasta.
Ai, ir valgyti geriausia jau gerai atvėsusį, o geriausia kitą dieną, tada neišbėga įdaras.
Esu kadaise bandziusi morengus kepti. tai kazkaip kartais gaudavosi, bet dazniau nesigaudavo 🙂 meciau tą reikalą.
Su pyragais man ne kas.
Aprašymas skanus. Liepsiu Balkanų moteriai kada pagaminti, bet dabar laukia eilės chačapuris.
Vedei Balkanų moterį? Na o Chačapuris tai iš mėsos? Ar kažkoks rytietiškas desertas?